Villa vd Veeken
Gebouwd:
Status: Gesloopt
 
 

De villa van vd Veeken stond op de hoek Pastoriestraat Dorpsstraat, naast de bibliotheek. Dit pand en Dorpsstraat 69 leken erg veel op elkaar. Het was van dezelfde architect en bouwer. Dit pand is eind jaren 20, na de bouw van Dorpsstraat 69 (1924) gebouwd.

In de jaren 80 ruilde het pand van eigenaar. De heer W. Hegmans kocht het pand van de familie vd Veeken. Gedurende lange tijd werd het pand voor kamerbewoning verhuurd, om uiteindelijk in de jaren 90 gesloopt te worden. De toenmalige eigenaar liet er winkels met appartementen bouwen.

Ook dit pand kreeg bij het bestemmingsplan 1994 de titel: Cultuur historisch waardevol. Maar toen verbouw te lastig en kostbaar bleek, kreeg de eigenaar van de gemeente Rosmalen toestemming om het pand te slopen.

De bouw van dit nieuwe woon-winkelpand is wel bijzonder te noemen. Het was voor het eerst na allerlei wanstaltige nieuwbouwprojecten, dat er nieuwbouw gepleegd werd in het centrum van Rosmalen, waar de Rosmalense maat gerespecteerd werd.

Althans aan de voorkant, aan de Dorpsstraatzijde. De voorgevel van de oorspronkelijke villa is zelfs herkenbaar teruggebouwd.

Het pand kreeg na verbouw de naam :de-Vier-Een-Steens. Om deze naam kracht bij te zetten is er ook met verschillende stenen en kleuren gewerkt. Van oorsprong was er een villa de Vier-Een-Steens op de plaats waar nu de Kentering staat.