Hoe wordt dat plan onderbouwd
De gemeente 's Hertogenbosch heeft in 1997 een Detailhandel Planologisch Onderzoek (DPO) uitgevoerd.
Wat is het DPO? In het DPO is, op basis van (prognoses van) aantallen inwoners en hun (dagelijkse) levensbehoefte, vastgelegd, aan wat voor winkels er in de (nabije) toekomst behoefte zal zijn. Tevens is in het DPO vastgelegd, waar die winkels dan zouden moeten komen.
In het DPO wordt er van uitgegaan dat alle winkeluitbreiding voor Rosmalen in het centrum van Rosmalen moet komen, want Rosmalen moet het 2e stadscentrum van Den Bosch worden.
Dit is niet gebaseerd op wat bewoners willen en wat ruimteiljk het meest voor de hand liggend is. Dit DPO is gebaseerd op wat economisch zo aantrekkelijk mogelijk lijkt en naar verwachting het meeste geld voor ondernemers op zal leveren.
Het DPO, wat als onderlegger voor deze grootstedelijke plannen wordt gehanteerd, is van 1997. Er is door de gemeente toegezegd dat ze eind 2003 zouden starten met een nieuw DPO. De gemeente was echter niet bereid om op de uitkomsten daarvan te wachten. We kunnen ons zelfs voorstellen dat, gezien de huidige economische situatie, de cijfers naar beneden toe bijgesteld zullen moeten worden.
Om te bewerkstelligen dat Rosmalen dat tweede stadscentrum wordt, moeten er heel veel vierkante meters winkelruimte bijgebouwd worden in dat centrum. Er staan echter uitgangspunten in dat zogeheten DPO, die erg ver van de realiteit staan. Om u een voorbeeld te noemen: alle winkels buiten het centrum van Rosmalen dienen te verhuizen naar het centrum. U kunt dan denken aan dierenwinkel A. van Pinxteren, de Jeansbarn, De verfspecialist Langeraap en meer van dat soort zaken. Deze ondernemers hebben helemaal geen belang bij een dergelijke verhuizing en zullen dus ook geen dure winkelruimte in het centrum gaan huren, terwijl het dpo daar dus wel van uit gaat. Zo is er links en rechts over heel Rosmalen gesprokkeld en getoverd met cijfers om maar aan zoveel mogelijk vierkante meters in het centrum te komen. Ons inziens niet bepaald een eerlijke manier van besturen. En wat duidelijk is, de gemeente kan de winkeliers niet dwingen om te verkassen. Wel probeert de gemeente nieuwe ontwikkelingen op dergelijke plekken tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld in het perceel van Big Boss aan de Graafsebaan, waar iemand een nieuwe supermarkt wilde openen. Zie krantenartikel :
De winkeliers in de Molenhoekpassage roepen al jaren dat de ze graag willen uitbreiden, maar ook dit probeert te gemeente tegen te gaan, want ze hebben de vierkante meters in het centrum veel te hard nodig.
In onze alternatieven pleiten wij dan ook voor uitbreiding op meerdere locaties, in plaats van een massale ontwikkeling midden in het centrum, ten koste van het laatste, groene, karakteristieke stukje.
Lees verder bij: Het huidige plan |