“De gemeente houdt u een hemaworst voor”.
Op 14 september 2003 organiseerde de familie tijdens het jaarlijkse terugkerende komfestival een handtekeningactie met als slogan: “De gemeente houdt u een hemaworst voor”.
In ruil voor een handtekening kregen bezoekers van het komfestival een stukje Hemaworst aangeboden. Niet iedereen in Rosmalen was blij met deze acties, getuigen de *krantenartikelen van die tijd. Het idee ontstond spontaan zo'n drie weken voor de actiedag. Iemand was op bezoek op Dorpsstraat 69 en zoals gewoonlijk zijn de centrumplannen dan het onderwerp van gesprek. Men vraagt ons maar zelden:”Hoe is het met de kinderen?”, maar eigenlijk altijd:”Hoe is het met het huis?”. De bezoeker verzuchtte: en dat alles voor die zogenaamd felbegeerde Hema. Het is immers maar de vraag of de Hema ooit bereid is om zich in Rosmalen te vestigen. Goh, zo vervolgde hij zijn overpeinzingen: “Als jullie nou eens worst gaan verkopen, dan hoeft hier alles niet gesloopt te worden. Dan is dat ook vast geregeld!” Het idee was geboren, met dank aan Marcel van Allebeek!.
De week voorafgaande aan de worstactie veranderde de voorkamer in het pand Dorpsstraat 69 in een waar actiecentrum. Pamfletten en handtekeninglijsten werden gemaakt en uitgeprint, 200 Hemaworsten gekocht, met kwantumkorting, een overzichtelijk prikbord met een selectie van krantenknipsels gemaakt. Harrie vd Sterren componeerde het “behoud de Villalied ”. Alle vrienden en bekenden werden opgetrommeld om de actiedag tot een succes te maken en….. dat werd het!
2015 handtekeningen in 6 uurtjes tijd.
Aangezien de familie geen kraam op het parcours kreeg, was het een gezellige drukte in de voortuin van Dorpsstraat 69. De tafeltennistafel op de oprit lag rondom vol met handtekeninglijsten. Er kon door 10 mensen tegelijkertijd getekend worden en mensen moesten nog in de rij te wachten tot ze aan de beurt waren. Harrie had zich met gitaar en microfoon opgesteld voor het hek en trok veel geinteresseerd publiek. Wat ons die dag opviel was, dat veel Rosmalense mensen slecht op de hoogte zijn van de centrumplannen. Men heeft geen idee van de gevolgen van dergelijke grootschalige plannen van de projectontwikkelaar. Sommigen hadden wel ooit iets gehoord, anderen zelfs dat niet. De verontwaardiging was groot, erg groot. “Moeten ze nou dat laatste stukje Rosmalen ook nog afbreken?”.
Dat het voor sommige Rosmalense inwoners net zo belangrijk was als voor ons, bleek wel uit de kaartjes die we dagen na onze actie nog binnen kregen. zie:
Velen zijn het eens met de inhoud van ons actiepamflet en vinden de alternatieven veel logischer. Vandaar die 2015 handtekeningen. Rosmalenaren bedankt!
Voor ons was het natuurlijk heel stimulerend om door te gaan met onze strijd.
|